Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2008 22:36 - "Разтегливото и мътно" понятие икономическа свобода
Автор: ikonomikazamasite Категория: Политика   
Прочетен: 6254 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2009 23:41


През последните няколко месеца ми се случи да участвам в няколко разгорещени дискусии (виртуални и лице в лице) на тема правата и свободите на гражданите в България. Във всяка една от тях в момента в който заговорех за икономическа свобода ми се казваше, че тя е нещо "разтегливо" и мъгляво и че е "хубаво нещо стига да не вреди на масите". С други думи икономическа свобода е едно от онези понятия като капитализъм, свободен пазар и пазарна икономика, които е модерно да се употребяват от 1989 насам и с които всеки си бърше задника.
Тогава ми хрумна една мисъл. В България има поне няколко неправителствени организации, които получават средства от "западни" фондации, центрове и благотворителни организации с цел промоциране на икономическата свобода в страната. Възможно ли е нито една от тях да не си е направила труда да обясни какво е това икономическа свобода и има ли тя почва у нас? Понеже не знам отговора на този въпрос, предпочитам сам да се заема със задачата да разясня на човешки език значението на понятието икономическа свобода.

Какво е икономическата свобода?
Това е свободата да произвеждам, внасям, изнасям, продавам и купувам стоки и услуги, които не съм придобил чрез насилие, измама или кражба.
Икономическата свобода е пряко зависима от защитата на правата за собственост, законността и реда в отношенията между хората.
Изхождайки от дефиницията за икономическа свобода и от факторите от които зависи, можем да заключим, че човек може да упражнява каквато си поиска стопанска дейност стига:
- да не застрашава пряко или косвено безопасността на останалите хора
- да не застрашава пряко или косвено интелектуалната и материалната собственост на хората.
В някои западни демокрации, като правило е включено и стопанската дейност да не включва жестокост спрямо животните, нещо с което съм 100% съгласен.

Приложение на икономическата свобода в контекста на българската политика
Хората са различни. Те нямат еднакви житейски цели, проблеми, амбиции, нужди, вкусове, убеждения, ценности и т.н. Защо тогава политиците трябва да налагат на всички хора в държавата една единствена икономическа система? Защо ако дойде ляво правителство, хората с нелеви убеждения трябва или да скърцат със зъби 4 години или да си вземат багажа и да си тръгнат от страната? Защо когато дойдат "десни" (в БГ такива няма, като за десни се броят "най-десните измежду левите") те трябва да налагат капитализъм и пазарна икономика на всички български граждани. Какво ако измежду българите има хора, които не мислят, че центристките партии предлагат най-доброто от двата свята и че социалния капитализъм (т. нар социална демокрация) обединява най-лошите страни на капитализма и социализма?
Именно икономическата свобода е идеята която може да направи така, че в България да не живеят десни, леви, "средни" и "доганци", а да живеят само български граждани, които да се обединят не зад някаква партийна доктрина а зад културата, традициите и просперитета на страната си.
По този начин ако човек е комунист тогава нека си купи земя, основе комуна и заживее по правилата и. На него няма да му се налага да се сблъсква с "несгодите" на капитализма и ще може да си преизпълнява петилетката колкото пъти иска на година без да се срамува от това, че е комунист.
Който е социалист и социал-демократ нека доброволно започне да плаща по-високи данъци и да получава социални осигуровки от държавата.
Тези от нас, които са капиталисти и анархо-капиталисти нека имат възможността да се възползват изцяло от благоденствието на пазарната икономика и капитализма.
Хората които са протекционисти не трябва да налагат протекционизма на останалите си сънародници. Трябва им само да се съберат в една област и да си изберат регионални органи на властта които да наложат протекционистки режим в цялата област. По този начин няма да се страхуват от свободната търговия.  
В днешно време нещата не са като по времето на студената война. Ако едни хора не са съгласни с икономическата система в страната си, те не могат (както преди) да бъдат насилествено задържани в нея. Това обяснява и единият милион българи, на които им писна от простотията на анти-българските политици и бюрократи и които напуснаха родината си.
Ако искаме да България да не се обезбългарява и емигрантите, гурбетчиите (а защо не и етническите българи в чужбина) да се завърнат в страната си, тогава нека следващата партия която изберем на власт да разгради старата система и да децентрализира икономическата власт предавайки я в ръцете на индивидите, домакинствата и регионалните органи на властта. 

Няколко примера за икономическа свобода
- Правото човек да избира дали да се осигурява социално, какви социални осигуровки да си набави и от къде, това е пример за икономическа свобода. Когато държавата го задължава на сила да си вземе здравни осигуровки и му диктува от къде да си ги набави, това НЕ Е пример за икономическа свобода.
- Когато един предприемач може да си регистрира фирма бързо, евтино и без бюрократически пречки това е пример за икономическа свобода. Когато се изисква от него да представи начален капитал от 5000 лева, който е равен на 56,3% от годишния брутен национален доход на глава от населението на България, това НЕ Е пример за икономическа свобода.
- Когато не плаща данъци на държавата за доставянето на услуги и стоки, които могат по-ефективно да се предлагат от частния сектор и гражданските обединения, това е пример за икономическа свобода. Обратното НЕ Е пример за икономическа свобода.
Това са само няколко общи примери, като списъкa далеч не свършва до тук.

Ако чуете някой да се оплаква, че в момента българската нация загива от либерализация, пазарна икономика и прекалена икономическа свобода, не му вярвайте. Знам, че ние българите сме нестандартно мислеща нация, но дори и на нас няма да може да ни се отдаде да загинем от неща, които не съществуват в България. 

 




Гласувай:
0



1. ikonomikazamasite - Това е хипервръзка към индекса на ...
02.05.2008 22:38
Това е хипервръзка към индекса на икономическата свобода, който се произвежда всяка година от "Херитидж Фаундейшън":

http://www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm
цитирай
2. анонимен - Informatsia
18.12.2008 09:20
Само за информация - Институтът за пазарна икономика всяка година два пъти (февруари и септември) представя двата световни индекса за икономическа свобода в България.

Прави се пресконференция, кани се лектор от фондацията Херитидж. Има и специална подстраница със статии, коментари и данни:

http://ime.bg/ - долу вдясно

http://economic.freedombg.googlepages.com/home


цитирай
3. ok3223 - Хиперлибералезация
22.03.2009 10:34
Това ли проповядваш? И форма на икономически анархия. На теб и на такива като теб май все държавата им пречи, като налага и подържа някакъв ред. Нашите най-добри момчета емигрираха в чужбина, защото в Бг има малко държава и лоши закони и ред. Като отидоха в страни(Германия, Англия, САЩ и др.стр., където има добри закони и ред. Държави, където данъците не са по-малки, а намеата на държавата по-осезателна и твърда. Тезата издиша в много посоки и е несериозна.
цитирай
4. ikonomikazamasite - На един предишен твой коментар ти ...
22.03.2009 15:07
На един предишен твой коментар ти предложих да четеш по-внимателно, сега ще ти предложа да мислиш по-внимателно.

1. В момента малко или много държава имаме в България? Имаме повече министерства от САЩ, поече народни предствители на глава от населението от САЩ, имаме си ведомства почти за всичко и бюрократи от всякакъв вид.
Ако повече държава беше решението за България значи хората в момента щяха да имигрират в България, а не да си тръгват от нея.
На хората не им трябва повече държава, а повече ред.

2. Хората които обичаха да живеят при "успял" социализъм отидоха в Западна Европа. Тези които не обичаха да им дават наклон на онази работа се отзоваха в държави като САЩ и Австралия в които икономическата свобода е на високо ниво. Трети отидоха където можаха защото почти навсякъде в Западна Европа, Северна Америца или Австралия беше по-добре за тях в сравнение с положението им в Бъгария. Това обаче, че живота им в тези държави е относително по-добър от този в БГ не означава, че те харесват държавигте в които живеят в момента. Не съм чувал българин да говори със захлас за полицейщината в Западна Европа, бюрокрацията там, праволинейността на хората или пък високите данъци.

В коя от следните икономики би искал да получаваш заплата или да движиш частен бизнес:
- в такава с ДОД плюс здравно-осигурителна текест от от 43,6% или в такава с ДОД и здравно-осигурителна тежест от 20%
- в такава с ДДС от 20% или такава с ДДС от 10%
- в такава с данъци върху реинвестираната печалба или в такава без данъци върху реинвестираната печалба
- в такава със сума ти лицензионни режими и други бюрократични пречки или в такава с ясни и малобройни правила и лицензи
- в такава в която доброто обслужване и ниските цени определят печалбата на търговеца или в такава в която те нямат никакво влияние върху нея както е в България и редица други страни в Европа?

Коментара, че икономическа свобода = анархия е меко казано лудост.

В центъра на концепцията за икономическа свобода е притежаването на частна собственост. Ти къде си виждал държави които окуражават притежаването на частна собтсвеност и които същевременно не се грижат за опазването и от разружа и агресия?
Трите най-първи държви по икономическа свобода (според индекса за икономическа свобода произвеждан от Фондация Херитидж) са Хонг-Конг, Сингапур и САЩ. Сравни как държавата в тези страни пази безопасността на хората и тяхната частна сбственост и сравни как това се прави в страни като България.

Човече, мисли като пишеш и се спри с тези насаждани ни от комунистите в Европа глупости!!!
цитирай
5. ok3223 - Нещо
23.03.2009 11:27
бъркаш(не съм имал работа с теб) и не си в курса на ставащото днес. Чии икономики рухнаха и са в жестока кризи и масови фалити на банки и тн. Страните с прекалена икономическа свобода и никакъв контрол и дерегулация. САЩ, Англия, Япония и тн. За подпомагане и предотвратяване на фалити на банки и тн., в страните с дерегулирана икономика се похарчиха 10-ки трилиони долари, като края на кризата не се вижда. Само Китай със строго регулирана смесена икономика е относитеЛно стабилен, с резерв от 2.4 трилиона и предполагаем икономически ръст от около 6% за тази година, по прогнози на световната банка. Всички други са с 0 или отрицателен ик. ръст.
И ВСИЧКИ СМЯТАТ , ЧЕ ПРИЧИНАТА Е ПРЕКАЛАНАТА ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА, И ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ И РЕГУЛАЦИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ.
ДНЕС ВСИЧКИ УМУВАТ, ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА ЗАМБИЯ, КАК И С КАКВИ МЕРКИ, БЕЗ ДА СЕ ПРЕЧИ НА ПАЗАРА, ДА СЕ РЕГУЛИРА И КОНТРОЛИРА ИКОНОМИКАТА.
А ти пееш стария шлагер на неоконсерваторите неолиберали и либертарианци, когато те сами се отказаха от тази отречена от кризата теза, за абсолютна икономическа свобода.
Повтараш като развалена плоча стария припев на либертариаците-фундаменталисти. На земята или на луната живееш, та не виждаш какво става на нашата грешна земя.
Реда се създава и подържа от държавата . В САЩ,Сингапур и Хонг Конг има много повече полицейщина, отколкото в една държава в ЕС,като напр. Германия. Бил съм там и знам какво говоря.
ТОВА КОЕТО КАЗВАМ ГО ТВЪРДЯТ ФАКТИТЕ ОТ ДНЕШНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ДЕИСТВИТЕЛНОСТ И НАЙ-ДОБРИТЕ ИКОНОМИСТИ НА СВЕТА.
А НЕ НЯКАКВИ КОМУНИСТИ В ЕС.
Приказките са ти демоде, остарели и неверни, и недей папагалски да повтаряш остарели тези.
Либертарианците- фундаменталисти са в нок-даун от днешната световна рецесия.
цитирай
6. ikonomikazamasite - 1. Зададох ти няколко въпроса на ...
23.03.2009 13:38
1. Зададох ти няколко въпроса на които не получих отговор.

2. Стабилността на Китай е само мит. Виж колко хора уволниха там от нова година насам.

3. Нека ти задам един много простичък въпрос. Като потребител и като потенциален предприемач, в Китай ли би искал да живееш или в места като Хонг-Конг, Австралия, САЩ, СИнгапур?

3. За каква финансова криза говориш? Това което става в САЩ в момента е триумф на пазарната система. Пазарът се изчиства от всички лоши и неетични учaстници, а "десните" американски политици ще дадат пари на всички (по принцип вече субсидирани от държавата) компании, които по принцип "посраха" нещата.

4. Именно прекалената държавна регулация и държавна интервенция доведоха до тази ситуация.

- Чрез "експанзионистка" монетарна политика (драстично намаляване на основния лихвен процент, изкупуване на държавни ценни книжа от страна на държавата и т.н.), политиците в САЩ изкривиха пазарните сигнали и предприемачите преинвестираха в отрасъл който не можеше да донесе възвръщаемост на всички инвестиции. Става въпрос за жилищния пазар.

-Като капак, двете финансови организации - Фани Мей и Фреди Мак, които поддържат ликвидността на пазара за жилищни заеми са "квази-правителствени". Тяхната мисия е спусната от държавата и тя е да подпомагат колкото може повече бедни домакинства и такива със средни доходи да се сдобият с дом. Именно заради тази спусната от държавата им мисия тези две компании субсидираха заеми които бяха отпуснати на хора които нямат финансовата възможност да си ги изплащат.
Не, че финансовите специалисти в тези компании (аз бях един от тях) не видяха какво следва, но ръцете им бяха вързани от ........ асоциацията им с държавата.
цитирай
7. ok3223 - Айде бе
24.03.2009 12:54
по 2.Стабилността на Китай бил мит, при резерв от 2.4 трил.дол., и по прогноза на Свет. банка с ръст на БНП за 2009 равен на 6%.
Това ли наричаш мит. Де да имаше повече такива митове в днешно време.
по 3. В нито една от 4-те. Бих предпочел Германия.
по 3" Значи за теб няма криза, а разчистване на сметки с "приземяване на икономиката" и спукването. на балона.
Този "триумф" на паз. икономика струва 100-ци трилионии и се плаща от народите по света. Това показва само едно. Че пазарната икономика в този си вид е изчерпала своите възможности, и е време да се помисли за замената и с нещо друго.
КОЕТО СЕ ПРАВИ В КИТАЙ.
по 4. Айде де. През 2002 год. по предложение на Буш сената гласува закона за ДЕРЕГУЛАЦЯ, И БЕ ПРЕМАХНАТ КНТРОЛА НА ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА В ТОВА ЧИСЛО И НАД Фени Мей и Фреди Мак. От този закон дойдехабедите и не само от него.
МАЙ СИ ОСТАВАШ ЗАКЛЕТ ПАЗАРЕН фУНДАМЕНТАЛИСТОТ ЕДНА ИЗМИРАЩА ПОРОДА.
нА СЛУКА...
Лек ден.
цитирай
8. ikonomikazamasite - Та значи така:- монетарната ...
24.03.2009 22:16
Та значи така:
- монетарната политика на американската държава променя пазарните сигнали
- в резултат на това предприемачите преинвестират в жилищния пазар
- държавата принуждава двете финансови институции грижещи се за ликвидността на жилищния пазар в САЩ да финансират рискови заеми
- банките секюритизират много от въпросните рискови заеми
и за финaнсовата криза е виновен ......... пазара.

Колега, би ли ми казал в кое училище си учил икономика за да стоя на страна от него като дявол от тамян.
цитирай
9. анонимен - Случайно
30.07.2009 12:30
надзърнах и видях репликата.
С ПФ да спориш е губене на време.
Щом като от днешната криза, от нейните причини, мащаби, развой, и пораженията и загубите, които нанесе на световната икономика не си се поучил и научил нещо, ти си тежък случай на ПФ.
Добре е, че повечето сдадоха позициите и клекнаха пред фактите от днешната криза.
Такива като теб, нищо старо незабравили и нищо ново не научили сте измираща порода.
Поучи се от китайските икономисти-комунисти. Според СБ и МВФ те са се справили с кризата, като ръстта на китайската икономка момента 8.3%, като се прогнозира в края на годината да достигне 12%.
Какво ще кажеш?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikonomikazamasite
Категория: Политика
Прочетен: 649502
Постинги: 63
Коментари: 889
Гласове: 562
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930