Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 23:32 - Защо икономическата система на САЩ е смесена, а не капиталистическа
Автор: ikonomikazamasite Категория: Политика   
Прочетен: 12060 Коментари: 33 Гласове:
1

Последна промяна: 23.12.2009 17:25


Написах тази сатия в отговор на следния коментар на колегата-блогър OK3223:

"В ЩАТИТЕ ИМА ВСИЧКО ДРУГО ОСВЕН КАПИТАЛИЗЪМ". Ако докажеш тази теза, нобеловата премия ти е в джоба. Защо не опиташ? И дребна България, с нейните дребни умове да цъфне на Нобеловия олимп с един неин преставител в твое лице. Твоята теза или е абсолютна инфантилна и глупава, или като рядък ум, защо не и гений, виждаш неща, които никой освен теб до днес не е успял да види. Въпроса ми е. Защо твърдиш и на какви факти почива твърдението ти, че "В ЩАТИТЕ ИМА ВСИЧКО ДРУГО ОСВЕН КАПИТАЛИЗЪМ"?
Чакам отговор.
С уважение: ок

В статията си "Българско ревю на филма на Майкъл Мур Капитализма: една любовна история" вече уточних, че капитализма е социална система, основана на частна собственост върху средствата за производство; инвестициите се определят от частни, а не от държавни решения, а цените, производството и разпределението на стоки се формират в условия на свободна конкуренция на пазара".

С други думи всяка икономическа система, която отговаря на горните условия може да се счита за капиталистическа.

Икономиката на САЩ не отговаря напълно на горната дефиниция защото държавата притежава монопол върху някои индустрии и услуги (които могат да се доставят ефикастно от частния и неправителствения сектор), част от инвестициите в икономиката на страната се определят чрез държавни решения, а нивата на цените и производството на стоки в някои индустрии са повлияни от държавна интервенция. 

Американската държава:
- притежава пощите, националната железопътна компания (Амтрак), различни електродобивни и електроразпределителни компании
- участва активно в субсидиранетo на различни научни проучвания, изследвания, откриване и разработване на нови технологии
- субсидира големи национални корпорации от типа на Боинг и Семтек (примерно), чието производство се счита за важно за националните интереси
- финансира чрез държавни поръчки целия военно-промишлен комплекс (въпреки, че фирмите в него са частни) 
- частично субсидира цeлия селско стопански сектор
- е отговорна за почти 100% от инвестициите в инфраструктурата
- регулира (някъде по-слабо, другате прекалено силно) цели индустрии и частни производители, включително и в сферата на финансите (финансовите гиганти Фани Мей и Фреди Мак се считат за квазиправителствени). 

Така нареченият "bail-out" пакет от държавни стимули за редица финансови и нефинансови компании, който отпусна правителството на президента Обама е най-пресният пример за "вземане на инвестиционни решения от страна на държавата и влияние върху формирането на цените и производството на стокитe" което е несъвместимо с една капиталистическа икономика. Няма да коментирам и факта, че социалната политика на САЩ е на моменти по-социална от тази на някои от европейските социални демокрации.

Икономическа система притежаваща едновременно някои от характеристиките на капитализма и социализма се нарича смесена, а не капиталистическа. Самите американци определят икономиката в САЩ като "right-of-center" (дясно-центристка).

Има и много други примери, които доказват тезата ми, като не твърдя, че моят анализ е изчерпателен.

Запознат съм с много от гореспоменатите факти от работата си като икономист и от личен опит натрупан в САЩ в ролята на служител, данъкоплатец, собственик на жилище, родител и т.н.    

Дълбоко се съмнявам, че написаното от мен заслужава Нобелова награда, но няма и да се възпротивя ако някой реши да ме номинира:)).



Тагове:   САЩ,


Гласувай:
1



1. monarchism - Корпоративна държава с фашо на г...
23.12.2009 10:42
Корпоративна държава с фашо на герба. :)
цитирай
2. ikonomikazamasite - Това за фашото не го вдянах. Иначе ...
23.12.2009 17:28
Това за фашото не го вдянах. Иначе ако ще говорим за корпоративна държава България е хиляда пъти по-корпоративна от САЩ. При нас има kорпоративен феодализъм. Всяка една мутра си има фирма и си плаща на политиците за да получи монопол (национален или регионален) върху индустрията в която оперира. Резултата от това е съвременна българска икономика за която всички "експерти" твърдят, че била капиталистическа щото сме на този хал от твърде много капитализъм.
цитирай
3. monarchism - За фашото - http://upload. wiki...
23.12.2009 19:55
За фашото - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/US-GreatSeal-Obverse.svg/600px-US-GreatSeal-Obverse.svg.png

Корпоративизмът съвсем не е толкова лош. В република България нещата са пределно ясни - пазарната икономика е мираж.

Между другото, тук ли ще си по празниците? На 11 януари ще има интересна презентация - "Червеният капитализъм", от Петър К. Стоянов
цитирай
4. анонимен - Корпоратизма не е лош в условия на ...
23.12.2009 21:29
Корпоратизма не е лош в условия на пазарна конкуренция. Иначе се получава ..... България.
цитирай
5. анонимен - Това ЧЕ ИКОНИМИЧЕСКИТЕ СИСТЕМИ СА СМЕСЕНИ,
24.12.2009 19:00
ЧЕ ЧИСТО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ НЯМА го знаят и децата.
Когато в САЩ
80-90% от собствеността е частна,
а само 10-20% обществена или държавна,
ето го АМЕРИЧКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ.

Когато в НР Китай е обратното,
80-90% от собствеността е държвна,
а само 10-20% ЧАСТНА,
налице Е китайският СОЦИАЛИЗЪМ.
Това са азбучни истини, които не подлежат на преформулиране. тАКА ЧЕ,
тврдението ти ,че в САЩ няма КАПИТАЛИЗЪМ
УВИСВА ВЪВ ВЪЗДУХА.
А какъв е амер.капотализъм. Колегата по-горе се е опитал да го определи..

цитирай
6. ikonomikazamasite - Частната собственост е само един от ...
25.12.2009 00:15
Частната собственост е само един от признаците на капитализма. Останалото вече съм го описал.
Ако ти следвам логиката то и в БГ повечето индустрии и фирми за частни значи и ние да се наречем капиталистическа държава, така ли?

Иначе чисто капиталистически държави са Хонг-Конг и Сингапур и с много големи уговорки от части Австралия.

САЩ, Канада, Великобритания, ЕЙРЕ и другите такива са дясно-центристки смесени икономики, които изглеждат капиталистически на фона на КНДР, Куба, Зимбабве и т.н.
цитирай
7. анонимен - Да, В Бг властва капитализъм.
26.12.2009 05:20
Нещо бъркаш политика и икономикс.
Значи, икономичиските системи за теб са
ЦЕНТЪР,
ЛЯВО ОТ ЦЕНТЪРА, ДЯСНО, ЛЯВО-ДЯСНО И ТН. ГЛУПОСТИ, заети от политическата лексика.
ОПРЕДЕЛЯЩА Е СОБСТВЕНОСТТА НА СрЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО. В чии ръце са: частни, обществени, държавни и тн. Другите белези само допълват картинката.
Чисти, абсолют. стерилни икономики няма.
Хайде да не повтаряме А, Б, В-то на икономиката.
цитирай
8. ikonomikazamasite - Груба политическо-иконом...
26.12.2009 14:58

Груба политическо-икономическа таксономия:
- Политическо ляво = планирана икономика.
- Политически център = смесена икономика.
- Политическо дясно = пазарна икономика.
* (Разбира се както във всяко нещо в живота и горното правило си има изключения.)

- "Стерилна пазарна икономика" = интелектуални изпражнения на неокласическата икономическа школа.
- Капитализъм = частно притежание на средствата за производство в рамките на пазарна икономика с минимална държавна интервенция (също като в България, нали така :)).
- Пазарна икономика = определяне на цените на продуктите/услугите и оптималното ниво на производство чрез конкуренция и пазарна интеракция между производители и потребители.
- Капитализъм не е равно на пазарна икономика и пазарна икономика не е равно на капитализъм. Няма капитализъм без пазарна икономика и пазарна икономика без капитализъм.
- Примери за капиталистически икономики:
1. Хонг-Конг - частно притежание на средствата за производство (в това число и на издаването на "държавната парична единица"), 90% независимост на производители и потребители при вземането на икономически/финансови решения, 10% държавна интервенция при вземането на въпросните решения (Източник: 2009 индекс за икономическа свобода изготвен от Херитидж Фаундейшън).
2. Сингапур - частно притежание на средствата за производство, 87% независимост на производители и потребители при вземането на икономически/финансови решения, 13% държавна интервенция при вземането на въпросните решения (Източник: 2009 индекс за икономическа свобода изготвен от Херитидж Фаундейшън).
цитирай
9. анонимен - usa fen
10.02.2010 11:14
за икономиста за масите -ако в америка не е капитализъм защо ,не си кръстят университет на карл маркс .
цитирай
10. ikonomikazamasite - Много си дълбок бе брато. Дай да к...
11.02.2010 14:39
Много си дълбок бе брато. Дай да кръстим УНСС-то в София "Милтън Фрийдман", че и ние да станем капиталистическа държава.
цитирай
11. ikonomikazamasite - Преди няколко години Нова Зеландия ...
22.02.2010 19:09
Преди няколко години Нова Зеландия сложи край на държавните субсидии за селско стопанските производители. Имаше протести, гръмки приказки, че това ще доведе до глад в страната и т.н. В краен резултат производството на селско стопански стоки се увеличи 4 пъти.

Разликата между Нова Зеландия и България е в това, че там има благоприятен климат за правене на бизнес и селските стопани имат реална алтернатива на това да получават субсидии от държавата. В България това не е така.
цитирай
12. анонимен - И нека бъдат пазари: Евангелистките корени на икономиката (Гордън Бигелоу)
25.02.2010 09:54
http://www.lifeaftercapitalism.info/critique/150-let-there-be-markets

Икономическата наука – в сеансите на популярните й аватари в медията и политиката – е космологията и теодицията на съвременната ни култура. Повече от самата религия, повече от литературата, повече от кабелната телевизия, икономиката е тази, която предлага доминиращия наратив на сътворението в нашето общество, обрисувайки отношението на всеки от нас към вселената, която обитаваме, отношението на човешките същества към Бога. И историята, която се разказва, е изумителна. В нея огромното множество от непознати индивиди – всеки сам за себе си, всеки в еднолична борба – въпреки всичко са обвързани заедно в една красива и естествена подредба на битието: Пазарът. Това разбиране на пазарите – не като артефакти на човешката цивилизация, а като природен феномен – сега служи като безспорна база за почти всеки политически или социален дискурс. Макар че сливането и окрупняването на медийни компании започна да води до монополизъм върху обществената информация, собственическите ограничения върху тези компании не бяха засилени, а отслабени, защото "пазарът" щял да наложи собствените си естествени граници на растежа. Когато корпоративните счетоводни стандарти имаха нужда от поправки през 90те, такива мерки бяха отхвърлени, защото щели да внесат смущения в "пазарните сили". Системата за социални осигуровки може скоро да падне жертва на същата непреодолима аргументация.

Проблемът е, че историята, разказвана от икономическата наука просто не се връзва с реалността.
цитирай
13. ikonomikazamasite - До Анонимен От Коментар Номер 13
27.02.2010 00:03
Основната идея на статията може да бъде сведена до следното: икономиката се провали като наука защото е доминирана от неокласическата икономическа школа, чиито идеи са лоши защото са про-пазарни и произхождат от евангелизма. Заключение - смърт за икономиката и смърт за пазарите!

Икономиката като наука не се е провалила защото такова нещо като "просто икономика" няма. Вместо това съществуват една дузина конкуриращи се икономически школи, най-изявената измежду които от към днешна дата е неокласическата школа. Тя заедно с кейнзианската икономическа школа представлява неокласическия синтез, който дава облика на днешната конвеционална икономическа мисъл. Именно на нея принадлежи провала за който говори Гордън Бигелоу (автора на въпросната статия), а не на всички икономически школи като цяло. Останалите икономически школи не само, че не са се провалили, но отдавна са предрекли краха на неокласическия синтез и са предложили свои алтернативи на неговата научна парадигма.

Така нареченият "Methodenstreit" ("Сблъсък на Методологиите") между неокласическата и австрийската школа е само един пример за това (http://mises.org/etexts/methodenstreit.pdf).
Книгата "The Struggle Over the Soul of Economics" ("Борбата за Душата на Икономиката") коментира идеите които институционалистката икономическа школа предлага като алтернатива на неокласицизма. Има достатъчно други примери чрез които твърдението на Гордън Бигелоу може да бъде оборено.

Неокласицизма се провали не заради някакъв мним провал на пазарната система, а заради това, че се базира на много неоснователни и нереалистични предположения, които не отразяват икономическите реалности. Примерно, твърдението, че всички участници в една пазарна сделка ще се държат рационално и са напълно информирани за всички обстоятелства, засягащи техните решения пренебрегва факта, че такова нещо като "пълно и перфектно знание" не съществува и че всяка икономическа дейност предполага известна доза риск.
цитирай
14. анонимен - Пазарна икономика
14.02.2011 10:57
В САЩ всичко печелившо е частно. Включително и печатането на пари се осъществява от сдружение на частни банкери. Цените не се определят от свободна конкуренция на отделни производители, а от транснационални монополисти и концерни.

Още по темата:
http://www.konzertfilmer.de/alice/Alice-market-economy-bg.html
цитирай
15. анонимен - buy generic online
27.02.2012 22:59
Hello! <a href=http://rkwfuradanton.webs.com#9375>furadantin how supplied</a> <a href=http://hunfuradanton.webs.com#7456>furadantin emc</a> <a href=http://bntfuradanton.webs.com#9591>furadantin history</a> <a href=http://woofuradanton.webs.com#3313>discount furadantin online</a> <a href=http://ugofuradanton.webs.com#3632>buy furadantin online</a> <a href=http://chwfuradanton.webs.com#2696>furadantin pregnancy</a> .
цитирай
16. анонимен - payday loans online 506 11507
20.10.2012 00:45
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9629>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3852>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#202 payday loans online
цитирай
17. анонимен - payday loans 960 9868
20.10.2012 06:38
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14994>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18577>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#21142 payday loan
цитирай
18. анонимен - buy generic viagra 732 18733
20.10.2012 07:11
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10141>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3175>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#2936 generic viagra
цитирай
19. анонимен - buy generic levitra 16275
20.10.2012 08:50
<a href=http://orderlevitrahere.com/#sobqg>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#wevxe >buy levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#kikin cheap levitra
цитирай
20. анонимен - buy generic viagra 17026
20.10.2012 19:19
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#psrpr>viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#mpohm >buy generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#jbfrs cheap generic viagra
цитирай
21. анонимен - cheap levitra online
20.10.2012 23:28
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#5477 - order levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2348>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#9676 online
цитирай
22. анонимен - order cialis 4968
21.10.2012 18:58
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#uhjsl>buy cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#zhlgs >buy cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#xyyyy cialis 10 mg
цитирай
23. анонимен - payday loans 704 16857
22.10.2012 01:32
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#20250>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#9294>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#6032 payday loans
цитирай
24. анонимен - cialis online 372 15869
22.10.2012 02:12
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#16596>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19368>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#12232 buy cialis
цитирай
25. анонимен - online kamagra 15217
22.10.2012 05:53
<a href=http://orderkamagranow.com/#sjxcs>cheapest kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#dndod >buy kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#akzlm buy kamagra soft
цитирай
26. анонимен - purchase levitra
23.10.2012 13:59
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5917>cheap levitra online</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3052>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4314 online
цитирай
27. анонимен - viagra online 8444
24.10.2012 08:40
<a href=http://viagrastorehere.com/#cwyps>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#pupqg >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#xihdl buy viagra
цитирай
28. анонимен - buy levitra 1200
24.10.2012 18:00
<a href=http://levitrastorehere.com/#fibhy>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#mwoxm >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#epzae cheap levitra
цитирай
29. анонимен - buy kamagra online 8013
25.10.2012 11:55
<a href=http://kamagrastorehere.com/#rrflg>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#cnljj >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#ykbdx buy kamagra
цитирай
30. анонимен - cheap cialis 16161
26.10.2012 07:20
<a href=http://cialisstorehere.com/#inumu>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#ynbna >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#lvdwl cialis online
цитирай
31. анонимен - payday loans 14979
29.10.2012 05:41
<a href=http://fastcashloanshere.com/#ylmvd>payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshere.com/#bkcrt >fast cash advance payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#gwxtg fast cash advance payday loans
цитирай
32. анонимен - buy generic viagra 6739
31.10.2012 23:33
<a href=http://cheapgenericviagranow.com/#jcgnz>buy viagra</a> - <a href=http://cheapgenericviagranow.com/#xfwtt >viagra 100 mg</a> , http://cheapgenericviagranow.com/#lyulb buy generic viagra
цитирай
33. анонимен - propecia online 9262
02.11.2012 07:06
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#kphyt>cheap propecia</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#jmoej >generic propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#bfeuv buy propecia
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikonomikazamasite
Категория: Политика
Прочетен: 649496
Постинги: 63
Коментари: 889
Гласове: 562
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930