Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2011 18:20 - КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И ГЕРБ
Автор: ikonomikazamasite Категория: Политика   
Прочетен: 5275 Коментари: 2 Гласове:
1



Българската икономика не е подобрила нивото си на конкурентоспособност спрямо миналата година, сочи годишният доклад на Световния икономически форум в Давос "Глобална Конкурентоспособност - 2011". България е спаднала от 71-во на 74-то място.

Според доклада, държавните институции, влияещи върху бизнес средата, са подобрили своята работа, но състоянието на компаниите от частния сектор се е влошило по показатели като технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност и други.

Макроикономистът от Института за Пазарна Икономика Петър Чобанов има друго мнение по въпроса. Според него подобряването в приноса на държавните институции към бизнес климата в страната се дължи на БНБ, която е опазила финансовата си стабилност. Той не се сеща за друга държавна институция, която да е допринесла с работата си за подобряването на бизнес средата. Bлошаването в общото състояние на частния сектор той отдава на несигурността на пазарите от последните месеци. Чобанов твърди, че частния сектор в страната заслужава висока оценка, защото въпреки трудностите той е успял да запази позициите си на международните пазари. Това се потвърждава и от данните за износа с които Чобанов разполага. Пред в-к “Дневник” той заяви, че му е трудно да приема оценки, че състоянието на частния сектор дърпа България назад в класацията.

Причината за разминаването в мненията на Световната Банка и Петър Чобанов е в това, че класацията не отчита факторите, които са довели до тези отрицателни промени. Нека се вгледаме в два конкретни примера описващи ясно негативното влияние на държавата върху бизнес климата в страната.

По предложение на МВР и Министерството на Иконоимиката, правителството е направило поправка в Закона за частната охранителна дейност чрез която всички компании, които имат собствени звена за охрана (дори и с двама-трима пазачи), ще трябва да платят на МВР еднократна такса, за да получат лиценз. За да пазят обектите си в една област, те ще трябва да дадат 700 лв., а ако имат офиси и на други места - 3000 лв. Промените ще увеличат разходите на всички компании, които са наели служители да пазят офиси, складове, производствени цехове. По данни на полицията тези дружества са между 2000 и 3000. От 4 октомври 2011, те имат 1 година гратисен период да решат дали да платят на МВР за лиценз: http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/09/07 ... m_v_davos/


Според доклад за 2011 на Световната Банка и Международната Финансова Корпорация относно лекотата с която се плащат данъци в една държава, България има ужасно тежки и сложни данъчни процедури. Времето, изисквано за спазване на данъчното законодателство в България, е най-високо в целия ЕС и заради това страната ни е на последно място по този показател. Дори в Африка не е толкова зле колкото у нас заключва старши икономистът на Институт “Отворено Общество” Георги Ангелов (http://ikonomika.org/?p=5139). Тежестта на процедурите за плащане на данъци има пряко влияние върху приходите в бюджета, както и върху общата бизнес среда, предприемачеството и т.н. Георги Ангелов добавя, че тежестта на данъчната система има връзка с размера на сивата икономика. По-тежка данъчна система, по-висока сива икономика.

Това, което намирам за шокиращо е факта, че действащия министър на финансите Симеон Дянков е един от основателите на "Doing Business Report" от чиято инициатива е част и въпросната класация за плащане на данъци и такси. Той не е ли преглеждал класациите на бившия си работодател? Това разбира се е реторичен въпрос.
 



Гласувай:
1



1. qsobarba - А бе за каква икономика говорите, ...
31.10.2011 21:21
А бе за каква икономика говорите,като всички заводи и фабрики се разпродадоха и парите от тях са в управляващите досега.вий за балъци ни вземате вече.
цитирай
2. анонимен - ricardo-няма институции
09.11.2011 23:22
Много слабо се представят институциите за спазване правата на собственост, на договорите, съдебната власт и т.н., а те са много важни за по-ниските транзакционни разходи и по-високата продуктивност на фирмите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikonomikazamasite
Категория: Политика
Прочетен: 648508
Постинги: 63
Коментари: 889
Гласове: 562
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031